Serveringspersonal
Roller med fokus på servering av mat och dryck - både för tillfälliga och längre uppdrag
Extrajobba som serverings- och matsalspersonal
Vi har många olika typer av serveringspersonal i personalpoolen, med många olika typer av kompetens. Allt från restaurangbiträden, runners, mer och mindre seniora servitriser, a la carte personal, festvåningsservis och bartenders. Några förtydliganden kring vanliga benämningar och arbetskategorier hos oss hittar du här.
Exakta uppgifter varierar beroende på uppdrag och stäms alltid av med ansvarig på plats.
Några rollbenämningar
-
Runner
En hjälpande hand i alla delar av restaurangen eller serveringsytan, men utan primärt ansvar för station eller beställningar. Arbetsuppgifter kan inkludera att duka, serverar mat, assisterar gäster och servis, plockar och håller ordning.
-
Restaurangbiträde
Innebär generellt underhåll av större matsal t.ex. ta hand om bufféer, ställa i ordning innan/under/efter service, assistera disk och dukning, enklare kassahantering samt ibland enklare portionering och mattillredning. Vid cateringuppdrag kan det även inkludera iordningställande av bord/stolar och hantering av hyrgods mm.
-
Konferensservis
Jobbet som konferensservis kan handla om att förbereda konferensrummen, ta emot besökare, servera lunch och fika. Det kan stundtals kan vara långa avstånd och mycket att göra, varför snabba fötter är en värdefull egenskap. Alltså enklare servering och värdskap fokuserat kring en konferensgrupp och ytorna kring denna.
-
Festvåningsservis
Varierande serveringsuppdrag för slutet sällskap av olika storlekar – från service med finess och finlir, till rodd och snabba puckar. Kan innebära allt från enklare buffé till tallrik- och brickservering. Innebär ofta att jobba i team kring varje moment under service. Snabba fötter, flexibilitet och en nypa eget initiativ är värdefulla egenskaper. Det är samtidigt viktigt att jobba bra i team och kunna ta direktiv från ansvarig hovmästare.
-
à la Carte-servis
Som à la carte servis innebär det att du jobbar på en restaurang eller annan anläggning där du ansvarar för servering på beställning från varierad meny för flera sällskap, ofta i olika takt beroende på ankomst, preferens etc. Det kräver att du som servis har stort fokus på service och värdskap, är lättlärd och snabbt kan hoppa in i enhetens rutiner, menyer och erbjudanden. Ofta innebär det ansvar över en egen station.
-
Bartender
Uppdragen kan handla om allt från pass på restaurang och bar, till cateringuppdrag och eventbartender. Det kan alltså vara mer eller mindre befintliga rutiner, och grundförutsättningarna varierar stort. Även typ av servering kan variera från enklare servering av öl/vin/alk.fritt, till mer avancerade cocktails - servering från bar, minglandes på bricka eller bordsservering. Passen är ofta kvällar och kan även inkludera ett generellt ansvar för arbetsyta samt stängning av denna.
Ansvarig
Utöver ordinarie roller kan man även vid tillfällen bli tillfrågad om att ta en ansvarigroll. Detta finns inom alla kategorier och rolltyper.
Att rollen är en ”ansvarig-roll” innebär att du förväntas komma väl påläst och förberedd på att ta ett ansvar över det område uppdraget gäller. Det innebär att du förväntas ha eget driv, vara initiativtagande och styra upp arbete, område och/eller annan personal som faller inom ditt ansvarsområde på ett passande sätt för uppdragets art, ofta i dialog med platsansvarig från kund men ibland utan att någon sådan är närvarande.