Hospitality
Roller med fokus på värdskap, flöden och gästhantering
Extrajobba som receptionist, garderobiär eller eventpersonal
Roller utan primärt fokus på servering men fortfarande med starkt fokus på service och värdskap - där gästbemötande och flödeshantering ofta står på agendan och du som personal är en viktig del av gästens intryck av plats, kund och tillställning.
Exakta uppgifter varierar beroende på uppdrag och stäms alltid av med ansvarig på plats.
Några rollbenämningar
-
Receptionspersonal
Som receptionist är du ofta den första person gästen eller medarbetaren möter. Arbetet inkluderar ofta att välkomna och guida besökare, enklare admin som t.ex. hantering av bokningar av olika slag, inkommande samtal mm. Det kan även inkludera att assistera kring möten, konferenser, luncher etc. Både förberedande, enklare servering samt uppsamling och iordningställande av material och lokal.
-
Garderobiär
Som garderobiär möter du ofta gästen när denna är "på språng" och du är en mycket viktig del av gästens helhetsintryck. Det är ett ansvarsfullt jobb som ställer krav på hög integritet, god organisationsförmåga samt en god förståelse för service och gästbemötande. I perioder kan det vara högt tryck, varför stresstålighet, att vara kommunikativ och en snabb fot är behövligt - utan att för den sakens skull tappa struktur.
-
Värdskapspersonal, Eventpersonal & Roddare
Ett event är ett mer eller mindre ordnat tillfälle där människor och/eller företag/varumärken träffas eller interagerar på något sätt med ett åtminstone från ena parten uttalat syfte. Lite luddigt - men det innebär helt enkelt att uppdragens karaktär kan skilja sig väldigt mycket från varandra.
Oavsett innebär rollen som värdskaps- eller eventpersonal att du på något sätt agerar som kundens förlängda arm för att underlätta något kring eventet eller verksamheten, ofta i direkt möte med gäst relaterat till flöden eller generellt värdskap.
Som eventpersonal kan det t.ex. handla om att medverka vid en samplingsaktivitet i en galleria eller på stan, vara behjälplig kring flöden på en konferens, eller finnas tillgänglig för frågor och säkerställa gott värdskap på företagsfesten eller i ankomstytan på nya kontoret, eller mycket annat.
Ibland kan rollen vara inklusive enklare servering, och ibland är den helt produktionsfokuserad och du hjälper mest till ”bakom kulisserna”. Är arbetet av en helt produktionsfokuserad art, utan större gästbemötande involverat, kallar vi det för roddare.
Ansvarig
Utöver ordinarie roller kan man även vid tillfällen bli tillfrågad om att ta en ansvarigroll. Detta finns inom alla kategorier och rolltyper.
Att rollen är en ”ansvarig-roll” innebär att du förväntas komma väl påläst och förberedd på att ta ett ansvar över det område uppdraget gäller. Det innebär att du förväntas ha eget driv, vara initiativtagande och styra upp arbete, område och/eller annan personal som faller inom ditt ansvarsområde på ett passande sätt för uppdragets art, ofta i dialog med platsansvarig från kund men ibland utan att någon sådan är närvarande.